Water habituation babies

Watergewenning met je baby (ongeveer 6 tot 18 maanden oud):

Tijdig starten met watergewenning met je baby draagt bij tot zijn/haar ontwikkeling voor  het verder leren zwemmen.

Met een baby naar het zwembad gaan is geen sinecure. Maar  je baby laten gewennen aan het water kan je thuis reeds starten.  Zet je baby regelmatig in het bad. Zorg voor de juiste watertemperatuur en een goed verwarmde badkamer. Een baby koelt snel af zoals je weet.

 

Meestal vindt je baby een badje heel aangenaam, wat niet eigenaardig is omdat je baby dit doet denken aan de veilige omgeving van de baarmoeder. Van nature uit kent je kindje eigenlijk geen angst voor water.

Hierna geven we enkele oefeningen die je thuis in bad kan doen:

 

 • Ondersteun je baby goed onder zijn hoofdje en maak wat golfbewegingen met je andere hand
 • Ga samen in bad. Spat met je handen zachtjes op het water. Je kindje zal dit graag nabootsen.
 • Laat hem/haar  een speeltje , bijvoorbeeld een klein potje grijpen van de badbodem
 • Voor je uit het bad gaat, kan je met de sproeier nog eens zachtjes over het lichaampje en hoofdje sproeien.  Dit kan je telkens als afsluiter van je badritueel doen.
 • Ga ook regelmatig onder de douche met je baby zo zal hij zijn angst overwinnen of geen angst hebben als er water op zijn/haar hoofdje komt.

 

Tip: hou je baby steeds goed in het oog.

 

Met je baby naar het zwembad:

Als je baby wat ouder is, kan je proberen naar het zwembad te gaan. Het zou kunnen dat je baby de eerste keren een beetje van slag is. Je baby krijgt veel impulsen, er is o.a. schel lawaai. Laat je baby goed wennen aan de omgeving, desnoods enkel langs de kant.

 

Ga de eerste keer met je kindje op een rustig moment naar het zwembad en zorg ervoor dat je het zwembad kent zodat je zelfzeker bent.

Veel zwembaden hebben gezinshokjes. Besteed tijd om je zwemtas grondig te pakken. Wat heb je zoal nodig: een zwempamper, zwembroekje of badpakje, een klein speelgoedje, handdoek, wasgel, een gewone pamper, drinken (eventueel het papje), een koekje en eventueel hun tutje.

 

Voor je baby zal het wennen zijn aan de nieuwe omgeving. Als het dus de eerste keer niet lukt om met je baby in het water te gaan, blijf dan gewoon op de kant zitten met je baby op de schoot. De volgende keer lukt het waarschijnlijk wel om met je baby in het water te gaan.

Welke oefeningen kan je samen met je kindje doen in het zwembad?

 

 • neem je kindje vast zoals op het droge en laat je kindje geleidelijk wennen aan het water;

 

 • Tip: hou steeds rekening met de signalen die je kindje je geeft. Als je kindje niet op zijn gemak is, ga dan uit het water en probeer het een andere keer opnieuw. Je kindje moet eerst vertrouwen krijgen in het water. Het is zeker niet de bedoeling dat je baby schrik pakt van het water.

 

 • neem je kindje in okselgreep maw hou hem vast onder de oksels en laat hem rusten op zijn buikje;
 • blaas op en in het water
 • neem je  kindje vast onder de oksels en laat je kindje rustig met zijn/haar buikje op het water liggen, zo horizontaal mogelijk.

 

 • Veel waterplezier!